Corn Rows návod
Naučiť sa
pliesť tzv. corn rows (alebo priberané vrkôčiky) nie je ťažké. Treba
mať len veľa trpezlivosti a citlivú jemnú motoriku, aby ste zvládli
toto tradičné umenie vlasovej úpravy.
Nasledujúce
kroky opisujú najjednoduchší štýl – rovné corn rows, ktoré sa pletú
v jednom smere od čela po zátylok.

Pomôcky:
hrebeň (plochý, s tenkými zúbkami)
penové tužidlo (možno nahradiť vodným rozprašovačom)
gumičky (alebo klipsy, sponky, šnúrky....)
lak na vlasy
Postup:
- Vlasy
nahladko učešte. Vyčleňte z nich prameň, ktorý chcete zapletať.
Naneste na tento prameň penové tužidlo (v prípade, že nemáte po
ruke, postačí prameň navlhčiť vodou). Vlasy by však mali byť len
vlhké, nie mokré, keďže mokré po uschnutí zväčšia svoj objem a tým
by mohli aj porušiť štruktúru vytvoreného účesu.
- Vlasy z oboch
strán, ktoré práve nezapletáte, upevnite gumičkou do vrkočov,
aby sa vám nedostali do corn rowsu, ktorý práve pletiete. Potom
vezmite predné vlasy z časti, kde chcete, aby corn row začínal.
Vlasov neberte príliš, aby corn row začínal pekne od začiatku
línie vlasov.
- Rozdeľte
vybraný pramienok na tri časti a začnite pliesť akoby klasický
zapletaný vrkoč. Po dvoch „preloženiach“ nasleduje prvé
priberanie, ktoré bude pokračovať až do konca pletenia corn
rowsu. Priberanie sa robí tak, že pri treťom preložení začíname
k prekladanému pramienku priberať aj zopár vlasov z pruhu, v ktorom
corn row pletieme.
-
Priberaných vlasov nesmie byť však veľa, aby corn row pôsobil „husto“.
-
Pokračujte v pletení tak, že každým novým ťahom priberajte
trošku viac vlasov z pruhu, kde corn row vzniká, až po koniec
vrkôčiku (koniec nemusí byť na zátylku, ako je na obrázku.
Ukončiť corn row môžete aj v polovici pletenia a zvyšok nechať
rozpustený).
- Ak ste
ukončili pletenie na hlave a stále ostávajú vlasy, pleťte do
konca dĺžky vlasov klasickým zapletaným vrkočom.
- Corn row
ukončite gumičkou (v bižutériách dostať aj špeciálne malé
gumičky na tento druh účesu), sponou, klipsami, nitkou atď.
- Na záver
účes prelakujte, aby vydržal čo najdlhšie.